griffioengroen

Stichting Bomenbuurt Griffioen, Middelburg

De grote kaardebol (natuurbericht)

Een reactie plaatsen

kaardebol Kornoeljelaan -2Op verscheidene plaatsen in de Bomenbuurt is de grote kaardebol te zien.  Twee meter hoog en wijd vertakt is het een plant die de aandacht trekt.
Ofschoon een stekelige plant, is de kaardebol geen distel en valt hij in Nederland onder de beschermde wilde flora.

Sommigen staan nog in bloei. Die bloei begint met een krans van lila bloemetjes in het midden van de bol en verspreidt zich naar boven en onder. Hierdoor zijn twee bloeiende ringen te zien. Ze worden druk bezocht door diverse soorten insecten zoals de aardhommel en de steenhommel.

kommetje waterBijzonder bij de grote kaardebol is het kommetje dat gevormd wordt tussen de steel en de bladvoet van de bladeren die tegenover elkaar staan.  Hierin wordt regenwater opgevangen en de plant voegt er zelf ook vocht aan toe. Insecten, zoals mieren, bladluizen en vliegjes verdrinken als ze hierin terechtkomen. De plant neemt mineralen van deze dode insecten op.

De uitgebloeide bloemhoofdjes van de kaardebol werden in de Middeleeuwen gebruikt voor het ruwen = kaarden van wollen stof. Voor dit doel werd de grote kaardebol speciaal gekweekt.
In de natuurgeneeskunde wordt tegenwoordig een tinctuur van de wortels van de kaardenbol wel genoemd als verlichting bij de ziekte van Lyme.

 

kaardebollen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s