griffioengroen

Stichting Bomenbuurt Griffioen, Middelburg

NIEUWSBRIEF BOMENBUREN JULI 2018

Een reactie plaatsen

Bomenburen beeldmerk

Een wadi in de Bomenbuurt

In Nederland komt steeds vaker hevige regenval voor. Dus ook voor de Bomenbuurt moet rekening gehouden worden met veel neerslag in korte tijd. Ons rioolwaterstelsel kan op dat moment zoveel water niet aan, met als gevolg dat straten blank komen te staan en het water onze huizen binnenkomt. Wat kan er gedaan worden?
Op maandag 25 juni hield de gemeente Middelburg in Hof ’t Seijs een informatieavond over de komende werkzaamheden in de Bomenbuurt. De gemeente wil vanaf de Kornoeljelaan en de Berkenlaan een wadi aanleggen naar de vijver. In de Arabische wereld is een wadi een droogstaand rivierdal dat bij hevige regenval het overtollige water afvoert. In Nederland wordt dit woord daarom o.a. gebruikt voor ‘een verlaging in het maaiveld die de regen afvoert naar oppervlaktewater’. Dat is precies de bedoeling in onze buurt.
Daar waar de Tamariskenlaan in de Kornoeljelaan uitkomt zal de straat wat verdiept worden zodat bij hevige regenval het water naar dit punt stroomt. Vanuit deze verdieping komt op de plaats waar nu het voetpad is een goot naar de lager liggende vijver. Deze goot wordt gevuld met grind (waar het water tussendoor kan stromen) en daarover wordt weer een voetpad aangelegd. Bij hevige neerslag kan het water via deze goot naar de vijver afstromen.
Hetzelfde zal in de Berkenlaan tegenover het pad naar de kruidentuin gebeuren.

Raakt de vijver dan niet overvol? Nee, want ten eerste kan deze een grote hoeveelheid water bergen en verder komt er een verbinding tussen de vijver en de Seisvest. Via een overstortput in de vijver (waar bij een te hoge waterstand het water in overloopt) en een nog aan te leggen buis naar het bestaande schoonwaterriool in de Olmenlaan wordt het hemelwater afgevoerd naar de vest (daar ziet u tegenover de Olmenlaan het uitgangsrooster van dit riool).
Door deze preventieve maatregelen hoopt de gemeente toekomstige problemen te voorkomen. Het is de bedoeling dat deze werkzaamheden in het komend najaar plaatsvinden. Helaas zullen daarbij wel enkele populieren in het park bij de vijver gerooid moeten worden.

Geveltuintjeswedstrijd 2018

Veel buurtbewoners maken iets moois van het voortuintje bij hun huis. En deze voortuintjes verfraaien de buurt (verwaarloosde voortuintjes uiteraard niet).
Om het onderhoud van deze tuintjes te stimuleren houdt de Stichting Bomenbuurt de ‘wedstrijd’: wie heeft het mooiste gevel-tuintje? Daarbij hanteren wij de regel: wie een keer zo’n stimulerings-prijs gewonnen heeft, komt voorlopig niet in aanmerking om weer bij de prijswinnaars te horen. Zo kan in de loop van de jaren een steeds groter aantal buurtbewoners een keer ‘beloond’ worden voor het onderhoud van dit tuintje.
Ook dit jaar (en nu voor de zevende keer) hebben we weer gekeken naar alle voortuintjes in de Bomenbuurt.

De eerste prijs gaat nu naar Lijsterbeslaan 5.

De jury schrijft:
“Less is More. Ook eenvoud kan prachtig zijn, als het maar met aandacht wordt bijgehouden. Deze tuin, bestaande uit enkel een klimhortensia, is zowel in winter als zomer een evenwichtig visitekaartje voor onze buurt.”

 

 

De tweede prijs is voor Kornoeljelaan 1.

Daarbij staat:
“Deze hoektuin is met zorg en fleurig opgeknapt. De witte roos, de ‘Guirlande d’Amour’ is netjes opgebonden. De bodem is bedekt met een kleinbloemig roze roosje en Puntwederik. Dit geheel geeft een verzorgde uitstraling.”

 

De derde prijs gaat naar Berkenlaan 23.

Waarbij de jury schrijft:
“In deze tuin staat een mooi verzorgde hoge rode roos, met een blauwe campanula als bodembedekker en tegen de muur prijkt parmantig een nette Kardinaalsmuts. Keurig.”

Alle winnaars hebben een cadeaubon en een bos bloemen gekregen.
Ook vanaf deze plaats hartelijk gefeliciteerd!

 

Uw tuinafval kan op bepaalde momenten (!) bij ons snoeiafval

Onze vrijwilligers snoeien 2x jaar een aantal hagen in de plantsoenen. Het snoeiafval wordt dan op twee plaatsen in de wijk verzameld: aan de begin van de Olmenlaan en bij de vijver in de Kornoeljelaan. Na 1 á 2 weken wordt dit afval, omdat het van openbaar groen afkomstig is, door de gemeente opgehaald. Wanneer u rond de dagen dat wij snoeien zelf ook snoeit, kunt u uw groenafval bij onze afvalhoop gooien. Tussendoor mag op deze plaatsen geen groenafval gestort worden.
Rond onze eerste snoeidag (5 juni) hebben verschillende buurtbewoners van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.
Onze tweede snoeidag zal zijn op dinsdag 4 september.

Reeën in de Bomenbuurt!

Maandag 21 mei (2e Pinksterdag). ’s Morgens om 7 uur liep ik over het fietspad naast de camping naar ons huis in de Bomenbuurt. Toen ik over het bruggetje van de watergang ging, zag ik tot mijn verbazing een eindje verder in de Elzenlaan een ree. De ree zag mij ook, liep op een drafje voor me uit en verdween in het speelweitje op de hoek van de Elzenlaan en de Espenlaan. Daar zag ik hem/haar niet meer. Verder de Bomenbuurt in gegaan? Enkele bewoners van de Kastanjelaan vertelden mij dat zij ook wel eens een ree gezien hebben op het grasveld achter de Kastanjelaan.

In het bos van Ter Hooge leeft een groep reeën. Waarschijnlijk komen ze daar vandaan. Hemelsbreed is het zo ver niet en reeën gaan ook wel via de polder. In het voorjaar bakenen de reebokken de grenzen van hun territorium af. Volwassen bokken verdrijven dan jonge bokken uit hun territorium. Die jonge bokken gaan daardoor zwerven. Was dit zo’n jonge bok? Het zal voorlopig nog wel bijzonder blijven om zo’n ree in de Bomenbuurt te zien. Maar wanneer u ook zo’n bijzondere waarneming hebt of iets anders waarop u de aandacht wilt vestigen, horen we dat graag.  Ons mailadres is stboomgrif@zeelandnet.nl

Piet de Rijke

Ree ( de Manteling, Walcheren )

**  voor eerdere uitgaven van deze nieuwsbrief  klikt u op  https://griffioengroen.com/voor-bewoners/over/ 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s