griffioengroen

Stichting Bomenbuurt Griffioen, Middelburg

BOOM van de maand augustus

3 reacties

Boom van de maand augustus.
In de Tamariskenlaan /hoek Kornoeljelaan staat deze Grauwe Abeel
[ Populus canescens “Witte van Haamstede” ]

                                                                         Witte van Haamstede                                                                                                                                                                                                                                   

3 thoughts on “BOOM van de maand augustus

  1. Leuk, Ineke, je ‘boom van de maand’ serie! Deze ‘Witte van Haamstede’ deed bij mij een belletje rinkelen, dat me op het spoor zette van de gelijknamige legendarische Schouwse ridder en veldheer uit de 13e en 14e eeuw. Enig idee of en hoe deze grauwe abeel en koene ridder anders nog met elkaar verwant zijn?

    • Een verhaal:

      Tekst en fotografie: Gerrie Aldershof

      Ik stond daar even te mijmeren onder een beeldbepalende bomengroep met een zuchtje wind. Ik keek omhoog langs indrukwekkende boomstammen. Mooi doorleeft: zwart gestreept naar grijswit. Vanuit de ‘paraplu’s’ aan takken fluisteren de ‘vrouwentongen’ hun levensverhaal. ‘Hallo meneer. Hallo, hallo! Onze naam is ‘van Haamstede’! Populus canescens Witte van Haamstede! Voluit. Wetenschappelijk gezien! Bij jullie, burgers, gaan we als (grauwe) abeel over de tong. Onze moederboom staat in Haamstede. Bij slot Haamstede. Op het zilte Zeeuwse platteland. Een topmoeder! Zij kreeg vanaf 1968 kindjes. Identiek aan elkaar; zogenaamde klonen, enten. Mooie ‘handel’, meneer. Toen we zeven lentes waren, als eerste nazaten van onze moederboom en ‘handelsrijp’, stonden bomenliefhebbers voor ons in de rij. Ook Ed Vinck, toenmalig hoofd groenvoorziening uit het Betuwse Huissen (Huissen was toen nog een zelfstandige gemeente), omarmde ons. Hij nam twaalf van ons mee voor ‘zijn bomentuin’. Dat was in plantjaar 1975/1976. Hij verdeelde ons over twee locaties. Zes voor het hart van het net in ontwikkeling zijnde Parkzone Zanderij op de Zilverkamp en zes voor hier: bij de Arnhemsepoort. Nog geen lindebomen, nog geen fietstunnel te zien. Die tunnel zagen we in 1981. Nog even dit. Verwar ons niet met onze gelijkenis met onze neven, ‘De Moffart’, die na ons werden aangeplant

  2. Ridder én moeder, hoe geëmancipeerd, zeker voor die tijd. ; – )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s