griffioengroen

Stichting Bomenbuurt Griffioen, Middelburg

NIEUWSBRIEF BOMENBUREN NOVEMBER 2022

1 reactie

Bomenburen beeldmerk

Klankbordgroep Bomenbuurt

In april ontvingen wij als bewoners van de huizen in de Bomenbuurt een brief van Woongoed over de verduurzaming van onze woningen en de vraag om daarover mee te denken. Een aantal bewoners heeft daarop gereageerd en inmiddels is een klankbordgroep gevormd. Vanuit onze Stichting Bomenbuurt Griffioen maken Marien Boonman en Piet de Rijke hier deel van uit.

Na een kennismakingsbijeenkomst in juni hadden we in september een eerste vergadering van de klankbordgroep. Daarin kwam het gehouden flora- en fauna onderzoek aan de orde en het onderzoek naar mogelijke maatregelen om de ‘schil’ van onze huizen beter te isoleren met oog op een aardgasloze toekomst in 2050.
Bezig is nog een onderzoek naar de brandveiligheid, een onderzoek naar verzakkingen en de constructie van dak en balkons en een onderzoek naar tocht, vocht en ventilatie. Al deze onderzoeken samen moeten een totaal plaatje van onze huizen opleveren en van de mogelijkheden tot verduurzamen en van de kosten ervan.

Ook wil Woongoed d.m.v. een vragenlijst alle bewoners de gelegenheid geven de woonbeleving en mogelijke verbeteringen aan de woningen onder de aandacht te brengen. Als klankbordgroep en SBG hebben wij onze medewerking hieraan toegezegd. Zie hieronder.

De vragenlijst van Woongoed: afgeven en ophalen

Tegelijk met dit novembernummer van BOMENBUREN (dat dit keer in de laatste week van oktober komt) ontvangt u een vragenlijst van Woongoed. Wanneer u thuis bent proberen we de lijst aan u te geven. Wanneer u niet thuis bent ontvangt u Bomenburen én vragenlijst in de bus.

Het is voor ons allemaal belangrijk dat zoveel mogelijk bewoners deze enquête invullen. Daarom bieden we aan de ingevulde vragenlijsten (in een gesloten envelop) weer op te halen. Dit ophalen willen we volgende week doen, dus vanaf maandag 31 oktober tot vrijdag 4 november. Het helpt ons natuurlijk wanneer de ingevulde vragenlijst al klaar ligt.
Wanneer u de vragenlijst liever zelf opstuurt kan dat. De Antwoordenvelop biedt hiervoor de mogelijkheid. Ook wanneer wij u niet thuis aantreffen, kunt u de enquête opsturen. Doe dit dan uiterlijk vrijdag 4 november.

Vleermuizen in de Bomenbuurt

In het voorjaar en in de zomer hebt u deze vliegende zoogdiertjes (!) vast wel eens gezien. Er zijn verschillende soorten vleermuizen maar in onze buurt vliegen vooral dwergvleermuizen. Hoewel ze klein zijn en maar weinig wegen (5-8 gram) hebben hun vleugels een spanwijdte van ongeveer 20 cm. Als het gaat schemeren vliegen ze uit en in het donker jagen ze nog een paar uur door.  Terwijl ze jagen maken ze een hoog (ultrasoon) geluid dat op bomen, huizen en insecten weerkaatst. Met hun grote oren vangen ze de weerkaatsing van dit geluid weer op en dat vertelt hen waar hun prooien te vangen zijn. Per nacht eten vleermuizen tot een derde van hun lichaamsgewicht. Het zijn daardoor natuurlijke bestrijders van muggen, motten en kevers. Er zijn geen andere dieren die zoveel nachtinsecten opeten.

Vleermuizen jagen graag in de beschutting van bomen en gebouwen en die zijn er in onze buurt volop. Overdag slapen ze, weggekropen of hangend op hun kop, op plekken waar ze moeilijk te bereiken zijn voor hun vijanden (roofvogels, katten). Ze zitten graag op warme, droge, donkere plekken, bijvoorbeeld in kieren onder ons dak en in spouwmuren. En daar ontstaat in de komende tijd voor de vleermuizen in onze buurt een probleem.

Onlangs hebben wij allemaal een brief van Woongoed ontvangen over het ophangen van vleermuizenkasten. Woongoed wil binnen twee jaar onze woningen verduurzamen en dat houdt ook het isoleren van dak en spouwmuren in. Vleermuizen zijn beschermde dieren en daarom moet hen de gelegenheid geboden worden om aan nieuwe verblijfplaatsen te wennen voordat oude schuilplaatsen verdwijnen. Vandaar dat er nu al kasten voor hen opgehangen worden.

In de brief hebt u kunnen lezen dat er verschillende soorten kasten komen. In totaal ruim 70. Ze bieden ruimte aan 5 tot 15 vleermuizen. Kraamkasten, waar de vrouwtjes van een familiegroep  hun jongen baren en zogen, vaak meer. De kasten worden op de zijgevels van onze woningblokken opgehangen. Niet boven ramen of deuren i.v.m. eventuele overlast.

Zo kunnen deze muggenvangers van de Bomenbuurt vanaf komend jaar nieuwe plekken vinden om in de warme maanden uit te rusten en om in de koude maanden hun winterslaap te houden.

Tien jaar BOMENBUREN

In januari 2013 is het eerste nummer van BOMENBUREN  bij alle huizen in onze buurt in de brievenbus gedaan. Dat betekent dat we u met deze uitgave van november 2022 tien jaar lang en 6x per jaar bijgepraat hebben over allerlei wetenswaardigheden in en rond onze mooie buurt.

In het eerste nummer schreven we: “Een van de doelen van de Stichting Bomenbuurt en ook van dit blaadje is het bevorderen van de onderlinge band tussen de bewoners en ieder te betrekken bij de natuur in onze groene buurt.” We hopen dat door de jaren heen BOMENBUREN  hieraan een beetje meegewerkt heeft.

Ook stond er in dit eerste nummer: “Reacties en aanvullingen zijn van harte welkom!” Dit geldt nog steeds!

Er is over allerlei onderwerpen geschreven: over planten, bomen en dieren in onze buurt, over contacten met Woongoed, over onze omgeving, enz. Ook waren er series die over meerdere BOMENBUREN  verspreid waren:
   * Een serie van 7 artikelen over ‘Voordat de Bomenbuurt er was’.
      (Wat weten we van ons stuk grond vóór onze huizen er stonden?)
   * Een serie van 9 artikelen over ‘Het ontstaan van de Bomenbuurt’.
      (Over de plannen, de voorbereidingen, de bouw en de bijzonderheden
       van de huizen.)
   * Een serie van 5 artikelen over ‘Bomen in de Bomenbuurt’.
      (Allerlei over de bomen waar onze straten naar genoemd zijn.)
Bovenstaande drie series zijn gebundeld in een boekje dat u via ons mailadres nog steeds gratis kunt verkrijgen.

Verder:
   * Een serie van 5 artikelen over ‘Het ecologieproject van de CSW’.
      (In juni zien we leerlingen met allerlei apparatuur door de wijk lopen.
      Waarom? Wat doen ze?)
   * Een serie van 3 artikelen over ‘Hoogerzael’. (Nu een Speelhof, maar
       eens een kasteel. Wat is er bekend van dit kasteel? Wat is er over?)

Bovenstaande series en artikelen kunt u op deze website teruglezen. Klik op:
https://griffioengroen.com/over/series-en-artikelen-uit-bomenburen/

 *Deze nieuwsbrief Bomenburen verschijnt 6 X per jaar.
  Voor het archief klikt u op  https://griffioengroen.com/voor-bewoners/over/

One thought on “NIEUWSBRIEF BOMENBUREN NOVEMBER 2022

  1. Hoi

    Graag ontvang ik het boekje met de drie gebundelde series.

    Vriendelijke groet , Jos van Hees

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s