griffioengroen

Stichting Bomenbuurt Griffioen, Middelburg

NIEUWSBRIEF BOMENBUREN JANUARI 2023

Een reactie plaatsen

Bomenburen beeldmerk

De Energiebespaarchecklist van de Woonbond

De Woonbond is een landelijke vereniging voor huurders. Zij zet zich in voor goede woningen  tegen betaalbare huren en in leefbare en veilige wijken. Dat doet ze bijvoorbeeld door te lobbyen bij de overheid, door juridische ondersteuning te bieden bij huurconflicten maar ook door huurdersorganisaties te ondersteunen.

In deze dure tijd wil de Woonbond huurders helpen energie te besparen en de energierekening betaalbaar te houden. Daarom geeft zij een checklist energiebesparing uit.
Het leek ons een goed idee om die voor alle bewoners van de Bomenbuurt aan te vragen. U vindt de checklist in de brievenbus samen met deze Bomenburen.
Ook vindt u hem hier, ga naar  2022_energiebespaarchecklist
Doe er uw voordeel mee!


Van de website van de Woonbond

Daarbij nemen we van de website van de Woonbond met toestemming het volgende over:
“De energierekening drukt door de stijging van de energieprijzen zwaar op de woonlasten. Voor veel huurders is de energierekening twee of soms wel drie keer zo hoog geworden. Toch kun je vaak nog energie en daarmee veel geld besparen.

Grote en kleine besparingen
Verwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op je energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kan je dan ook het meest besparen. Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van je energierekening. En ook op koken kun je besparen en al is dat niet zo veel: alle kleine beetjes helpen.

Bespaar het meest op verwarming
Als je niet in een zeer energiezuinig huis woont, dan kan je het meest besparen op verwarming. Zorg dat je verstandig om gaat met de verwarming. Zet de verwarming maximaal op 19 graden, verwarm alleen
de ruimte waar je lang bent, houd de deuren dicht, en zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen of van huis gaat op 15 graden (of op 17/18 graden als je vloerverwarming hebt).

Let op gebruik van warm water
Water verwarmen kost veel energie en geld. Een paar minuten de warme douche of warme kraan laten stromen kost al gauw €0,50. Douch daarom kort en niet te vaak. En laat de warme kraan niet stromen. Gebruik voor spoelen en wassen een teiltje of vul de gootsteen. En was je handen onder de koude kraan.

Ga slim om met elektrische apparaten
Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan, zoals de koelkast en de wasmachine, gebruiken veel energie. Door verstandig met deze apparaten om te gaan kan je veel energie besparen. Heb je een tweede koelkast, zet die dan uit of doe hem weg. Gebruik bij de vaatwasser en wasmachine het eco-programma en zorg dat de machine vol is voor je hem aan zet. Droog je was aan de waslijn, en gebruik de wasdroger niet of zo min mogelijk. En laat niet onnodig het licht branden.

Zoek de stroomslurpers
Kijk ook eens of je stroomslurpers in huis hebt. Als een apparaat warm wordt, gebruikt het veel stroom. Voel dus voorzichtig of een apparaat warm is als hij aan of op stand-by staat. Pas op dat je je niet verbrandt. Zet apparaten die warm worden echt uit, door de stekker uit het stopcontact te halen of met een stekkerdoos met schakelaar of met een stand-by-killer.

Meer bespaartips en ervaringen
Op de website van de Woonbond, de organisatie die opkomt voor debelangen van huurders, vind je nog veel meer tips speciaal voor huurders. Ook lees je er persoonlijke verhalen van hoe andere huurders energie besparen.
Ga naar www.woonbond.nl/haalenergieuitjerekening

 

De vragenlijst van Woongoed

In verband met de toekomstige verduurzaming van onze woningen gaf Woongoed ons in oktober d.m.v. een vragenlijst de gelegenheid de woonbeleving en mogelijk verbeteringen van de huizen te benoemen. Als klankbordgroep vonden wij het belangrijk dat zoveel mogelijk bewoners hieraan meededen. Daarom hebben wij de vragenlijst bij u afgegeven en aangeboden de ingevulde lijst weer op te halen. Opsturen kon natuurlijk ook.
Het resultaat mocht er zijn: we bereikten een mega score van 74% ingevulde lijsten! Hartelijk dank daarvoor!

Als klankbordgroep hebben wij de uitkomsten van deze enquête al gezien maar Woongoed heeft toegezegd deze zelf met alle bewoners te willen delen. De uitkomsten krijgt u dus nog.

In het verband met de inhoud van deze Bomenburen noemen we wel alvast het gemiddeld energieverbruik: voor elektra was dat 1612 KWh per jaar en voor gas 1121 m3 per jaar. Daarbij wel de aantekening dat niet iedereen deze getallen heeft ingevuld en er dus een vertekend beeld kan zijn.


Uw donatie in 2023

Ongeveer 75% van de bewoners in onze Bomenbuurt is donateur van de Stichting Bomenbuurt Griffioen. Voor ons is dat een teken dat ons werk gewaardeerd wordt. Maar ook dat wij naar Woongoed en de gemeente een heel groot aantal buurtbewoners vertegenwoordigen.
Wanneer u donateur bent, hebt ons gemachtigd eenmaal per jaar de donatie te innen. Uw jaarlijkse bijdrage schrijven wij eind februari af. Ons incassant-ID is NL69ZZZ220582880000 en de omschrijving is ‘donatie Stichting Bomenbuurt Griffioen 2023’.
Hartelijk dank voor uw steun aan onze stichting.


 *Deze nieuwsbrief Bomenburen verschijnt 6 X per jaar.
  Voor het archief klikt u op  https://griffioengroen.com/voor-bewoners/over/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s